SELEKTIV MUTISME

Studier viser, at omkring 1% af alle børn i førskole- og skolealderen rammes af selektiv mutisme. Tallet er kun en anelse mindre end forekomsten af andre psykiske lidelser hos børn, som eksempelvis OCD og autisme spektrum forstyrrelse, men diagnosen er desværre stadig stort set ukendt og/eller misforstået af de fleste. Selektiv mutisme viser sig oftest, når barnet er mellem 3 og 6 år og opdages tit, når barnet starter i skole. Selektiv mutisme forekommer hyppigere hos piger end hos drenge."Mit sprogs grænser er min verdens grænser"


Ludwig Wittgenstein


Hvorfor har jeg en brændende passion for at hjælpe mennesker der er berørt af selektiv mutisme?


I 2015, fødte jeg mit 3. barn, en lille pige med sociale udfordringer, bl.a. i form af total stumhed i specifikke situationer og/eller overfor specifikke personer.

Før vi opdagede, at selektiv mutisme var en lidelse, forstod vi ikke hendes opførsel.

Hvorfor undgik hun ting andre børn elskede? Hvorfor frøs hendes ansigtsmimik i bestemte situationer, eksempelvis i institutionen, eller når der var gæster, og endda overfor nærtstående familiemedlemmer? Hvor blev det ivrige og livlige lille snakkechartol af, når der var andre i nærheden? Vi vidste ikke, hvad vi skulle gøre for at hjælpe hende, og det var en utrolig frustrerende og trist tid, specielt for mig som mor.

Hvad der var endnu vanskeligere, da vi først selv blev bekendt med lidelsen, var at forsøge at hjælpe andre med at forstå hende.

Som en stolt mor og som pårørende til et barn med selektiv mutisme, vil jeg ændre dette, og derfor kom idèen til at lave et fagligt og personligt behandlings- og oplysningstilbud til alle berørte af selektiv mutisme.